<- Budyń z kalafiorówLista potraw z grupy: Warzywa, owoceBudyń z kapusty bez żółtek ->

PDF Drukuj

Budyń z kalafiorów lub brokułów

Dodano: 2010-01-01 17:16:04
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 628 razy.



60 dag kalafiora lub brokuła
sól
cukier
1/4 litra mleka
7 dag masła
10 dag mąki
6 jaj
2 dag masła do formy
2 dag bułki tartej
4 dag masła do polania


Przygotować formę budyniową, nastawić wodę. Kalafior opłukać, oczyścić, delikatną część głąba pokrajać w makaron, kalafior ugotować we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i cukru, odcedzić, podzielić na małe "różyczki". Sporządzić ciasto: zagotować mleko z masłem, do mleka wsypać mąkę szybko ucierając powstające ciasto tak, aby nie było grudek; ciasto zestawić na słabo nagrzaną płytę i wysmażyć rozcierając łyżką aż zgęstnieje i stanie się przeświecające. Wtedy ciasto wyłożyć do miski i ucierać przez 20 min., dodając do gorącego ciasta po jednym żółtku. Ubić pianę, wyłożyć na ciasto, wmieszać lekko z ciastem i kalafiorem, dodać sól do smaku i masę budyniową wyłożyć do formy; formę zamknąć przykrywką i wstawię do garnka z wrzącą wodą. Budyń gotować na średnio nagrzanej płycie 3/4 godz. Ugotowany budyń wyjąc z formy, wyłożyć na okrągły półmisek, ponadkrawać porcje i budyń polać masłem rumienionym lub stopionym masłem i zrumienioną bułeczką. Podawać zaraz po wyjęciu z formy, bo to lekkie ciasto szybko opada stygnąc.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności