<- Bakłażanowe kotletyLista potraw z grupy: Warzywa, owoceBakłażany duszone 15 min ->

PDF Drukuj

BAKŁAŹANY DUSZONE

Dodano: 2010-01-01 17:16:04
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 658 razy.



1 bakłażan (oberżyna) o ciężarze ok. 20 dag
1 mała cukinia (ok. 10 dag),
15 dog pomidorów
10 dag cebuli
2 ząbki czosnku
listek laurowy
2 łyżki umytej, posiekanej naci pietruszki
sól
pieprz
1/2 łyżki oleju lub oliwy

Warzywa umyć, osuszyć. Bakłażan obrać ze skórki, pokrajać w plasterki. Patelnię do smażenia bez tłuszczu posmarować oliwą lub olejem, rozgrzać, ułożyć plastry bakłażana, lekko podrumienić, posolić, oprószyć pieprzem. Cukinię pokrajać w plasterki i ułożyć na bakłażanie, przykryć, skropić wodą. Dusić na małym ogniu z dodatkiem drobno posiekanej cebuli i czosnku. Pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokrajać, dodać do duszącej się potrawy, posolić, oprószyć pieprzem. Udusić do miękkości z dodatkiem listka laurowego. Sprawdzić smak i ewentualnie przyprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na salaterkę, ostudzić. Posypać pietruszką. Podawać na zimno jako dodatek do posiłków. Amatorzy mogą takie jeść duszone bakłażany na gorąco. Ale najsmaczniejsza będzie ta potrawa doskonale oziębiona w lodówce.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności