<- Cukinia z sosem vinaigretteLista potraw z grupy: Warzywa, owoceCukinia z ziemniakami z mikrofalówki ->

PDF Drukuj

CUKINIA Z WODY

Dodano: 2010-01-01 17:16:04
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 625 razy.



40 dag młodych cukinii
1/2 łyżki oleju
sok cytrynowy lub ocet owocowy,
4 łyżki umytej, posiekanej naci pietruszki lub liści innych roślin przyprawowych,
sól
pieprz lub curry

Młode cukinie umyć, skrajać resztki dna kwiatowego i nasadę szypułki. Włożyć do wrzącej, osolonej wody, ugotować, uważając, żeby się nie przegotowały. Cienkie cukinie wystarczy gotować przez 10 min. Ostudzić, odcedzić, ułożyć na półmisku. Każdą cukinię pokrajać w poprzek w plasterki, oprószyć pieprzem lub curry, posypać zieleniną, skropić sokiem cytrynowym lub octem owocowym. Podawać po oziębieniu w lodówce jako dodatek do potraw.
Uwaga: Ugotowaną cukinię można podawać z dodatkiem różnorodnych zimnych sosów lub zapraw do sałat.



Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności