<- SAŁATKA Z OGÓRKÓWLista potraw z grupy: Warzywa, owoceSałatka z pieczarek ->

PDF Drukuj

SAŁATKA Z PAPRYKI PIECZONEJ LUB GOTOWANEJ

Dodano: 2010-01-01 17:16:04
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1016 razy.



25 dag czerwonych strąków papryki
10 dag cebuli
15 dag świeżych jędrnych pomidorów
1/2 łyżki oleju lub oliwy
sok cytrynowy
zaprawa cytrynowa lub ocet owocowy
sól
pieprz
2 ząbki czosnku

Paprykę i pomidory umyć. Paprykę oczyścić z nasion, strąki ułożyć na ruszcie piekarnika, upiec lub ugotować, wkładając do wrzącej wody. Odcedzone lub wyjęte z piekarnika strąki włożyć do rondla, przykryć, pozostawić do ostygnięcia. Cebulę i czosnek obrać i opłukać. Cebulę pokrajać w cienkie piórka, czosnek posiekać, włożyć ` razem do salaterki, posolić, wymieszać z olejem. Paprykę obrać, krajać w paski o szerokości ok. 1/2 cm, dodać do czosnku i cebuli. Pomidory sparzyć, obrać, pokrajać w cząstki, połączyć z sałatką, przyprawić kwasem, solą i pieprzem. Podawać od razu po przyrządzeniu jako dodatek do potraw.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności