<- RYŹ Z BANANAMILista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżRYŹ Z MLEKIEM I CYTRYNĄ ->

PDF Drukuj

Ryż z jarzynami

Dodano: 2010-01-01 17:19:50
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 632 razy.



Kuchnia meksykańska

1/2 szklanki ryżu
3 łyżki masła lub oleju jadalnego
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 duża marchew oskrobana pokrajana w kostkę
1/2 szklanki zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
1 średnia posiekana cebula
1 rozdrobniony ząbek czosnku
1/2 łyżeczki przyprawy chilli lub sproszkowanej papryki
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki majeranku
3 duże pomidory świeże lub mrożone, sparzone i obrane ze skórek pokrajane w dużą kostkę
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
mały kawałek obranego selera pokrajanego w drobną kostkę
1 szklanka rosołu lub wody z przyprawą maggi (1 łyżeczka)
2 łyżki masła
3 łyżki drobno posiekanej szynki lub mielonki (dowolnie)
2 łyżki tartej bułki
2 łyżki utartego sera cheddar
Wypłukany, osączony ryż włożyć do rondla na rozgrzane masło lub olej - mieszając, smażyć na małym ogniu na jasnozłoty kolor. Zdjąć z ognia, dodać wszystkie składniki do ryżu z wyjątkiem ostatnich czterech. Dobrze wymieszać. Gotować pod szczelnym przykryciem na bardzo małym ogniu przez 25 min. Z rondla przełożyć do wysmarowanego masłem (1 łyżka) żaroodpornego naczynia. Posypać szynką, tartą bułką i utartym serem, na wierzchu położyć grudki z pozostałego masła. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika (190 C), zapiekać przez 20 min. Podawać w naczyniu w którym przyrządzano potrawę z sosem białym z zieloną sałatą w sosie winegret.
Proporcje dla 2-3 osób



Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności