<- Krajanka jabłkowaLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżKrokiety wiosenne ->

PDF Drukuj

KROKIETY NALEÅšNIKOWE ZE SZPINAKIEM

Dodano: 2010-01-01 17:19:50
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1142 razy.



Ciasto:
35 dag mÄ…ki pszennej
2 szklanki mleka
słonina
sól
jajo

Nadzienie:
1,40 kg szpinaku
łyżka masła
1,5 łyżki mąki
3 łyżki mleka
2 bułki czerstwe
6 łyżek tartej bułki
sól
zÄ…bek czosnku
pieprz ziołowy
2 jaja
3 łyżki tłuszczu do smażenia

Z ciasta przygotować naleÅ›niki (trochÄ™ ciasta pozostawić). Szpinak obrać i obgotować, nastÄ™pnie odcisnąć, drobno posiekać, dodać uprzednio namoczone i odciÅ›niÄ™te czerstwe buÅ‚ki, przyprawy i jaja. NaleÅ›niki uÅ‚ożyć na desce, zakÅ‚adajÄ…c brzegi jeden na drugi, posmarować zÅ‚Ä…czone brzegi surowym ciastem. Rozsmarować masÄ™ ze szpinaku, zwinąć w rulon i pociąć na kawaÅ‚ki dÅ‚ugoÅ›ci 10 cm. Maczać w pozostaÅ‚ym cieÅ›cie naleÅ›nikowym, panierować i smażyć na tÅ‚uszczu. Podawać z ziemniakami purée i surówkami.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności