<- Pierogi z powidłamiLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżPierogi z ryżem, serem i truskawkami ->

PDF Drukuj

Pierogi z ryżem i jabłkami

Dodano: 2010-01-01 17:19:50
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 630 razy.



Ciasto:
35 dag mąki
jajo
woda

Nadzienie:
20 dag ryżu
35 dag jabłek winnych
jajo
4 łyżki cukru
pół szklanki śmietany
łyżka masła
zapachy
sól

Zagnieść ciasta pierogowe i przykryć, aby nie wyschło. Ryż ugotować na półsypko, ostudzić, wbić jajo. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej, skropić masłem, posłodzić, mieszając zagotować i wymieszać z ryżem. Przyprawić do smaku. Ciasto cienko rozwałkować, układać farsz w niewielkich odstępach, założyć brzegi, zacisnąć i wycinać szklanką pierogi. Ugotować i podawać polane śmietaną z cukrem.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności