<- Makaron z mięsem i jarzynamiLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżMAKARON Z PIECZARKAMI ->

PDF Drukuj

MAKARON Z OSTRYM SOSEM

Dodano: 2010-01-01 17:19:50
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1091 razy.



Kuchnia chińska
30 dag domowego makaronu lub 15 dag spaghetti
25 dag zmielonej wołowiny
1 posiekana średnia cebula
1-2 cebule dymki (tylko szczypior)
2 łyżki oleju
Przyprawy:
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka miodu lub 2 łyżeczki cukru
1 łyżka przyprawy chilli
3/4 szklanki wywaru wolowego lub wody z łyżeczką rozkruszonej kostki rosołowej
1 łyżka oleju sezamowego lub sojowego
Olej przyprawowy:
4 łyżki oleju
1 roztarty ząbek czosnku
1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku

Makaron ugotować. Mięso posiekać z cebulą. Olej rozgrzać na gorącej patelni na dużym ogniu, włożyć mięso, przyprawić solą, pieprzem i sosem sojowym, mieszając smażyć do zrumienienia, zmniejszyć płomień, dodać chilli, miód lub cukier, mieszając smażyć na średnim ogniu 2 min. Wlać wywar, zamieszać, zmniejszyć gaz, dusić pod przykryciem 20 minut, na bardzo małym ogniu. Makaron wymieszać z łyżką oleju sezamowego lub sojowego, przełożyć na czystą patelnię, mocno podgrzać, trzymając na średnim ogniu 2-3 min. 4 łyżki oleju rozgrzać w rondelku, dodać czosnek i imbir, mieszając smażyć 15 sek na średnim ogniu. Wlać do gorącej miski, rozprowadzić po ściankach. Włożyć gorący makaron do miski z olejem przyprawowym, zalać gorącym sosem, przybrać kawałkami szczypioru. Proporcje: dla 2 osób


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności