<- Kluski kładzione półfrancuskieLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżKluski kładzione z truskawkami lub poziomkami ->

PDF Drukuj

Kluski kładzione z mąki gryczanej z serem

Dodano: 2010-01-01 17:19:50
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 665 razy.



30 dag mąki gryczanej
20 dag sera białego
1/2 szklanki wody
3 dag słoniny świeżej lub margaryny
15 dag mąki pszennej
sól

Do mąki gryczanej wlać pół szklanki wrzącej wody, szybko wymieszać łyżką dodając mąkę pszenną i zarobić niezbyt gęste ciasto. Stopić słoninę, zrumienić skwarki lub lekko zrumienić margarynę. Ser rozetrzeć łyżką. Zagotować wodę z solą, na wrzącą kłaść metalową łyżką niewielkie kluski, otrząsać ciasto uderzając o brzeg naczynia. Gdy wszystkie kluski położone, zamieszać, przykryć i ugotować. Zrobić próbę ugotowania, kluski odcedzić, przelać ciepłą wodą, osączyć, wyłożyć na półmisek, wymieszać że słoniną, posypać serem.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności