<- Pulpety z mięsa lub rybyLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżPuree ziemniaczane Czosnkowe ->

PDF Drukuj

Pulpety ze szpiku

Dodano: 2010-01-01 17:19:50
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 634 razy.



2 żółtka
sól
zielona pietruszka
3 białka (piana)
8 dag bułki tartej
majeranek
pieprz

Surowy szpik wyjąć z kości, starannie rozetrzeć. Rozcierając dodać po jednym żółtku, sól, pieprz, majeranek i zieloną pietruszkę. Nastawić osoloną wodę do ugotowania pulpetów. Ubić pianę, wymieszać z żółtkami i bułką tartą, zrobić próbę, czy ciasto jest dość spoiste (jeżeli pulpet rozpływa się we wrzącej wodzie, dodać jeszcze trochę bułki tartej). Stolnicę posypać mąką, wyłożyć ciasto, wyrobić wałek 2 cm grubości. Krajać na równe części, wyrabiać w mące małe knedelki, włożyć do wrzącej wody. Ugotować powoli, zrobić próbę. Gdy już ugotowane, odcedzić, przelać gorącą wodą. Podawać do flaczków po warszawsku lub do barszczu, rosołu.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności