<- Kluski z śliwkami Iub gruszkamiLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżKluski zbójeckie ->

PDF Drukuj

Kluski z ziemniaków surowych (pyzy)

Dodano: 2010-01-01 17:19:50
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1250 razy.



1 kg surowych obranych ziemniaków mączystych
30 dag ziemniaków ugotowanych
5 dag słoniny do okraszenia
sól

Surowe ziemniaki obrać, zetrzeć do miski na tarce o drobnych oczkach: Gdy miazga podpłynie sokiem, odcisnąć go, miazgę odłożyć, sok po ustaniu zlać. Pozostałą na dnie miski mączkę ziemniaczaną wymieszać z odciśniętą miazgą, dodać miałko roztarte, ugotowane ziemniaki i sól. Z ciasta wyrabiać małe kulki, maczając ręce w mące. Zagotować wodę z solą, włożyć tyle klusek, aby swobodnie pływały, nakryć i powoli ugotować (gotują się długo). Zrobić próbę, gdy kluski ugotowane, odcedzić i zaraz podawać okraszone słoniną. Kluski te można podać z cebulą lekko zrumienioną na słoninie.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności