Nadzienie:
2 dag grzybów
15 dag kaszy gryczanej
2 razy tyle wywaru z grzybów ile kaszy
3 dag tłuszczu
3 dag cebuli
2jaja
sól
pieprz
Ciasto:
1/2 szklanki mleka
1 jajo
sól
15 dag mąki
ok. 3/4 szklanki wody
1 dag smalcu lub margaryny
Panierowanie:
1 1/2 jaja
4 dag bułki tartej
3 dag tłuszczu do odsmażenia
Sporządzić nadzienie: grzyby opłukać, ugotować, wywar odcedzić, grzyby posiekać. Kaszę gryczaną ugotować na sypko na wywarze z grzybów. Cebulę drobno pokrajać, lekko zrumienić z tłuszczem. Ugotować jaja na twardo, obrać, pokrajać w grubą kostkę. Wymieszać sypką kaszę z cebulą, posiekanymi grzybami, jajami, dodać pieprz i sól do smaku. Sporządzić ciasto naleśnikowe bez piany, usmażyć 15 naleśników. Naleśniki smarować nadzieniem, zawinąć boki każdego naleśnika ku środkowi, zwijać wałeczki równej długości. Wałeczki zanurzyć kolejno w jaju, bułce, smażyć na patelni rumieniąc ze wszystkich stron (lub smażyć niepanierowane). Podawać na gorąco z sosem grzybowym.