<- Pierozki z ciasta listkowegoLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżPierożki leniwe z ciasta ziemniaczanego ->

PDF Drukuj

Pierożek z szynką i pieczarkami

Dodano: 2010-01-01 17:19:50
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1007 razy.



Ciasto:
12 dag mąki
10 dag margaryny
2 łyżki słodkiej śmietanki lub skondensowanego mleka
sól
Pokrywa:
6-10 dag gotowanej szynki
5 dag ementalera lub innego łagodnego żółtego sera
5-8 pieczarek
2 jajka
łyżeczka mąki
łyżeczka margaryny lub oleju
pół szklanki słodkiej śmietanki
pieprz
sól

Składniki ciasta szybko wymieszać, zagnieść i wstawić do lodówki na 30 min. Szynkę pokrajać w cienkie plastry, a potem w pasemka. Obrane pieczarki posiekać i przesmażyć w łyżeczce tłuszczu. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych otworach. Małą blaszkę lub tortownicę wysmarować tłuszczem, spód wyłożyć przygotowanym ciastem (warstwa powinna być dosyć cienka). Na cieście ułożyć szynkę, pieczarki i ser. Jajka roztrzepać widelcem, dodając łyżeczkę mąki i śmietankę. Dodać też trochę pieprzu i soli. Mieszaniną polać przygotowany pierożek. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20-30 min. Podawać na gorąco z zieloną sałatą albo po ostudzeniu jako przekąskę.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności