<- Kon loh mee - proste danie z makaronuLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżKopytka z fondutą ->

PDF Drukuj

Kopytka w sosie mięsnym

Dodano: 2010-01-01 17:19:50
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1105 razy.



Kuchnia włoska
KOPYTKA
600 g ziemniaków
120 g mąki
sól

DO PRZYPRAWIENIA
100 g sosu z mięsa duszonego w winie barolo
50 g tartego parmezanu

Umyte ziemniaki gotować w łupinach 20 minut, a następnie obrać i dwukrotnie przepuścić przez maszynkę. Dodać mąkę, sól i starannie wymieszać. Wyrobione ciasto rozwałkować na długie paski, szerokości około 5 cm. Paski ciasta pociąć na kawałki (kopytka), a ich powierzchnie lekko docisnąć tarką. Kopytka gotować w dużej ilości osolonej wody. Wrzucać je na wrzątek i wyjmować łyżką durszlakową w chwilę po wypłynięciu na powierzchnię wody. Podawać gorące z sosem mięsnym i parmezanem.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności