<- Polenta z dorszemLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżPrażucha ->

PDF Drukuj

Polenta zapiekana

Dodano: 2010-01-01 17:19:50
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1081 razy.



Kuchnia włoska
POLENTA
400 g kaszki kukurydzianej
1 I wody
sól

POZOSTAŁE SKŁADNIKI
150 g pieczeni
100 g tartego parmezanu
80 g masła
3 łyżki mleka

Polentę najlepiej gotować w miedzianym garnku, nieocynowanym, wsypując powoli kaszkę kukurydzianą na wrzącą osoloną wodę i stale mieszając drewnianą łyżką lub łopatką, cały czas w jednym kierunku. Polenta uzyskuje właściwą konsystencję po około 40 minutach. Ugotowaną polentę wyłożyć na kuchenną deskę nadać jej pożądany kształt za pomocą zwilżonej drewnianej łopatki i pociąć żyłką lub grubszą nitką na niezbyt grube plastry. Pieczeń drobno posiekać. Masło (60 g) roztopić w rondelku. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem układać kolejno płaty polenty, polewając każdy roztopionym masłem, posypując posiekaną pieczenią, parmezanem i skrapiając mlekiem. Ostatni, wierzchni płat polać tylko roztopionym masłem. Naczynie z polentą włożyć na godzinę do piekarnika o temperaturze 150oC. Potrawę podawać gorącą, bezpośrednio po1 wyjęciu z piekarnika.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności