<- Pierogi z czeresniami lub wisniamiLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżPierogi z grzybami ->

PDF Drukuj

Pierogi z farszem warzywnym

Dodano: 2010-01-01 17:19:50
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1059 razy.



Kuchnia włoska
CIASTO
300 g mąki pszennej
2 jajka
6 łyżek wytrawnego białego wina
woda
sól

FARSZ
200 g ogórecznika lekarskiego
150 g buraków
100 g szpinaku
100 g twarogu ricotta
50 g rzeżuchy
30 g tartego parmezanu
20 g bazylii
20 g natki pietruszki
1 drobno pokrojony ząbek czosnku
1 jajko
sól

Mąkę zagnieść z jajkami, winem, wodą i solą. Gdy ciasto nabierze konsystencji jednolitej masy, przykryć je ściereczką i odstawić na 30 minut. Warzywa dokładnie oczyścić, umyć i ugotować w małej ilości wody, a następnie odcedzić, wycisnąć, posiekać, dodać do nich twarożek, jajko, tarty parmezan, sól i czosnek. Wszystkie składniki rozgnieść widelcem i dokładnie wymieszać. Ciasto cienko rozwałkować i pociąć na małe kwadraty o boku 5 cm. Z farszu formować kuleczki wielkości orzecha i ustawiać w środku każdego kwadratu. Każdy pieróg zlepić tak, aby powstał trójkąt. Brzegi trójkąta dokładnie docisnąć. Gotować w dużej ilości osolonej wody. Pierogi z farszem warzywnym podawać z sosem orzechowym.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności