Ciasto:
25 dag mąki
2 dag drożdży
2,5 łyżki margaryny
2 żółtka
pół szklanki mleka
tłuszcz do wysmarowania formy
jajo do smarowania ciasta
pół łyżeczki cukru
Nadzienie:
75 dag kapusty cukrowej
25 dag świeżych grzybów lub 2 dag suszonych
10 dag margaryny
cebula
2 jaja
sól
pieprz
masło do polania
Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mleko i tyle mąki, żeby otrzymać konsystencję śmietany; wyrobić łyżką, postawić w cieple pod przykryciem. Gdy rozczyn wyrośnie, dodać resztę mąki i żółtka oraz wyrabiać tak długo, aż zaczną ukazywać się pęcherzyki (gdyby ciasto było za gęste, dodać trochę wody); pod koniec wlać stopioną margarynę i powtórnie wyrobić. Powierzchnię ciasta wyrównać, posypać mąką, przykryć serwetą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Kapustę obrać z wierzchnich liści, opłukać, pokrajać na części i obgotować w osolonej wodzie. Gdy będzie miękka, odcedzić, odcisnąć wodę i zemleć w maszynce. Świeże grzyby oczyścić, opłukać i pokrajać w cienkie plasterki, suszone wypłukać, namoczyć, obgotować. Cebulę pokrajać w drobną kostkę, usmażyć na złoty kolor, dodać do niej grzyby wlać 2-3 łyżki wody i dusić do miękkości pod przykryciem. Jaja ugotować, pokrajać w drobne cząstki. Wszystkie składniki wymieszać, posolić do smaku, dodać pieprz. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, rozwałkować w prostokąt grubości i cm, posmarować rozmąconym jajem i nałożyć przygotowane nadzienie, rozsmarowując równo nożem. Następnie zwinąć w rulon (jak struclę z makiem), włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy i postawić w ciepłym miejscu na 30 min. Gdy podrośnie, posmarować rozmąconym jajem i wstawić do średnio gorącego piekarnika na 60 min. Upieczony pieróg wyjąć na podłużny półmisek, pokrajać ostrym nożem na grube plastry. Podawać polany masłem.