<- Paszteciki z kiełbasąLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżPaszteciki z mięsem ->

PDF Drukuj

Paszteciki z kiełbasą lub pasztetem

Dodano: 2010-01-01 17:19:51
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1009 razy.



Ciasto naleśnikowe:
Jajo
Pół szklanki mleka
12 dag mąki
skórka ze słoniny
sól
Nadzienie:
25 dag kiełbasy serdelowej (pasztetu)
łyżka musztardy
3-4 łyżki śmietany (wywaru)
tłuszcz do smażenia

Przygotować ciasto naleśnikowe według przepisu Paszteciki z mięsem. Kiełbasę serdelową opłukać, zalać wrzącą wodą, zagotować, odstawić na 20 min., ochłodzić, obrać z osłonki, zemleć w maszynce, dodać śmietanę lub wywar i musztardę; utrzeć na jednolitą masę. Nadzieniem smarować naleśniki, składać na pół i jeszcze raz na pół, tak jak się składa chusteczki. Naleśniki zrumienić z obu stron na silnie rozgrzanym tłuszczu. Ułożyć na okrągłym półmisku, przybrać zieleniną i krążkami pomidorów. Z porcji tej otrzymuje się 10-12 naleśników. Zamiast kiełbasy można użyć pasztet rozrzedzony wywarem. Podawać do zup czystych, jako gorącą przekąskę lub podstawowe danie.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności