<- Risotto po genuenskuLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżRisotto po wiejsku ->

PDF Drukuj

Risotto po mediolańsku 8 min

Dodano: 2010-01-01 17:19:51
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1116 razy.



Kuchnia z szybkowaru
1 szklanka ryżu
2 szklanki rosołu (może być tyleż wody z płaską łyżką przyprawy "Jarzynka" lub podobnej)
6 dag tłuszczu
1 cebula
5 dag pieczarek
1 łyżka koncentratu pomidorowego
5 dag ostrego żółtego sera
sól i pieprz do smaku

Oczyszczoną i posiekaną cebul przysmażyć w szybkowarze na połowie tłuszczu na złoty kolor. dodać odsiany na sicie ryż, wymieszać i zeszklić. Zalać wrzącym rosołem, dodać koncentrat pomidorowy oraz oczyszczone i pokrojone pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 8 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. W tym czasie zetrzeć ser. Po otwarciu szybkowaru dodać pozostałe masło i połowę utartego sera, wymieszać. Pozostałym serem posypać risotto po wyłożeniu na półmisek. Ryż powinien być jędrny, nie rozgotowany. Szybkowar otwierać ostrożnie. lecz bez schładzania.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności