Kuchnia chińska
1/4 paczki makaronu lub odpowiednia ilość domowego makaronu
15 dag mielonego mięsa
1 średnia cebula posiekana
1 świeża papryka posiekana
1 roztarty ząbek czosnku (dowolnie)
2 łyżki oleju jadalnego
sól i pieprz do smaku
1 łyżka oleju sojowego lub 1/2 łyżki, przyprawy maggi z 1 łyżką wody
1 szklanka rosołu lub wody
1 łyżka pasty pomidorowej
1/2 łyżeczki miodu lub cukru
posiekany szczypiorek
Makaron ugotować, odcedzić, wypłukać, osaczyć, trzymać w cieple. Mielone mięso wymieszać z cebulą, papryką i czosnkiem. Na mocno rozgrzanym oleju, smażyć mięso, stale mieszając, przez 3 min., doprawić soli i pieprzem, wlać sos sojowy lub maggi z wodą, smażyć przez minutę. Wlać rosół z pastą pomidorową, wymieszać i dusić na małym ogniu przez 10 min. Dodać miód i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę. W razie potrzeby dolewać wodę. Doprawić solą do smaku. Makaron podawać na gorąco, polać sosem i posypać szczypiorkiem.
Proporcje dla 2-3 osób