<- Budyń ze świeżych grzybówLista potraw z grupy: PrzekąskiBułeczki ?picant? ->

PDF Drukuj

Bukiet z młodych warzyw na spodzie z ciasta

Dodano: 2010-01-01 17:23:30
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1265 razy.



Ciasto:
18 dkg mąki
1 żółtko
15 dkg masła
1/2 jaja
8 dkg śmietany
sól

Warzywa:
20 dkg marchewki
15 dkg kalarepki
25 dkg fasolki szparagowej
10 dkg groszku
6 dkg masła
twardy pomidor do przybrania
50 dkg kalafiora
zielony koperek i pietruszka

Ciasto zarobić na 12 godzin przed sporządzeniem potrawy, aby sfermentowało i mogło wyrosnąć. Mąkę posiekać z masłem, szybko zarobić ciasto z jajami i gęstą śmietan posolić. Gdy tylko składniki połączą się, nie wyrabiając dłużej ciasta ,włożyć do miseczki oprószonej mąką, przykryć i wynieść w chłodne miejsce na 12 godzin. Przyrządzić młode warzywa: kalafior ugotować, osączyć. Fasolkę ugotować, osączyć. Pomidor opłukać, pokrajać w krążki lub cząstki, użyć do przybrania. Dno tortownicy wylepić grubo ciastem tak, aby zachodziło na boki tortownicy (do 3 cm wysokości). Gdy wszystkie warzywa kończą się gotować, ciasto wstawić do silnie nagrzanego piekarnika i upiec na kolor złocisty. Na gorące ciasto, wprost z pieca włożyć warzywa gatunkami po promieniu kręgu z ciasta. Kalafior i fasolkę skropić masłem z bułeczką kalarepkę osypać koperkiem, potrawę przybrać pomidorem.
Podawać natychmiast, dopóki gorące.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności