<- MAJONEZ OSZCZĘDNYLista potraw z grupy: PrzekąskiMarynata z surowej ryby ->

PDF Drukuj

Majoneziki z ryb

Dodano: 2010-01-01 17:23:30
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 2535 razy.



40 dkg ugotowanej ryby lub do ryb surowych wywar z warzyw i cebuli
1 kg ryby surowej w całości lub 90 dkg dorsza oprawionego
2 dkg octu 6%
gęsty sos majonezowy z 1 żółtka
sól
przybranie z warzyw sezonowych
liść bobkowy
ziele angielskie

Rybę sprawić, ugotować, lub zużyć resztki ugotowanej ryby, a także ugotowane jadalne wnętrzności i mięso obrane z głów (zwłaszcza z głowy karpia i sandacza); mięso ryby pokrajać na małe kawałki. Sporządzić gęsty sos majonezowy 1/3 część sosu wymieszać z mięsem, przyprawić octem, dodać trochę cukru. Z masy tej, ukształtować na półmisku łyżką owalne, nieduże porcje. Każdą porcję obłożyć majonezem, resztę majonezu trochę rozrzedzić, oblać porcje tak, aby majonez nieco spłynął na dno półmiska. Porcje i półmisek przybrać barwnymi dodatkami sezonowymi: krążkami marchewki, groszkiem zielonym, krążkami ogórka lub korniszona, grzybkami z octu, listkami sałaty.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności