<- Ryżowe krokietyLista potraw z grupy: PrzekąskiSałatka majonezowa rybna ->

PDF Drukuj

Sałatka majonezowa mięsna

Dodano: 2010-01-01 17:23:30
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1124 razy.



Składniki sałatki:
95 dkg ziemniaków
20 dkg jabłek
12 dkg ogórków
świeżych lub kiszonych
20 dkg mięsa pieczonego lub gotowanego

Sos majonezowy
1 żółtko
12 dkg oleju
(2-3 dkg musztardy)
ocet
sól
cukier do smaku
przybranie sezonowe

Ugotować ziemniaki, ostudzić, pokrajać w drobną kostkę. Ogórki i jabłka pokrajać w kostkę lub paski. Mięso pokrajać w kostkę. Sporządzić sos majonezowy wg przepisu na, wymieszać wszystkie składniki z sosem, przyprawić solą, cukrem i octem (można dodać musztardę),jeżeli potrzeba, sałatkę trochę rozrzedzić rosołem, aby była soczysta. Sałatkę wyłożyć na półmisek, barwnie przybrać, wynieść w chłodne miejsce. Można ją ułożyć porcjami na opłukanych i otrząśniętych z wody listkach sałaty.



Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności