Sos majonezowy:
1 żółtko
12 dkg oleju
sól
ocet
cukier do smaku
Ziemniaki obrać, ugotować, ostudzić, pokrajać w kostkę, podzielić na 3 części. Jaja ugotować, ostudzić, obrać, posiekać grubo. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych okach. Marchew oczyścić, opłukać, zetrzeć na tarce do chrzanu. Przygotować sos majonezowy (p. str. 529), przyprawić, podzielić na 2 części. Śledzie opłukać, namoczyć, sprawić, odfiletować i pokrajać w kostkę. Ułożyć w okrągłej formie warstwę ziemniaków, posypać ogórkami, jajami, marchwią, śledziem; warstwę posmarować jedną częścią majonezu, dobrze ucisnąć łyżką i przykryć drugą warstwą ziemniaków; ucisnąć ją dokładnie łyżką. Drugą warstwę ziemniaków znowu przełożyć składnikami sałatki i drugą częścią sosu i znów przykryć ziemniakami. Sałatkę pozostawić do silnego oziębienia, po kilku godzinach okrajać ją nożem i wyjąć z formy. Powierzchnię i boki wygładzić, posmarować pozostałym majonezem, posypać drobniutko krajanym szczypiorkiem. Podawać na okrągłym półmisku.