<- Śledzie marynowane IILista potraw z grupy: PrzekąskiŚledź "Oslo" ->

PDF Drukuj

Śledzie ze śliwkami i migdałami

Dodano: 2010-01-01 17:23:30
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 721 razy.



4 śledzie
30 dag śliwek świeżych albo mrożonych lub 20 dag śliwek suszonych
garść słodkich migdałów (mogą też być orzechy laskowe)
pół szklanki oleju
pół łyżeczki cukru
sok z cytryny
2 szklanki mleka

Śledzie oczyścić, odciąć łby, usunąć wnętrzności i ości, sfiletować. Filety namoczyć na 3 godz. w mleku. Umyte śliwki zalać gorącą wodą i ugotować; śliwki suszone należy namoczyć i ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły. Migdały lub orzechy sparzyć obrać ze skórki i posiekać, zostawiając kilka całych do dekoracji. Ugotowane śliwki przetrzeć przez sito, wymieszać z olejem i posiekanymi migdałami, doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Filety śledziowe osączyć z mleka, zwinąć w ruloniki jak rolmopsy, ułożyć na półmisku, polać przygotowanym sosem i przybrać całymi migdałami. Podawać z białym pieczywem.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności