<- Paszteciki z pasztetemLista potraw z grupy: PrzekąskiPaszteciki z pierożków z bulionem ->

PDF Drukuj

Paszteciki z pieczarkami

Dodano: 2010-01-01 17:23:30
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1139 razy.



Ciasto śmietanowe:
25 dag mÄ…ki
22,5 dag masła (margaryny)
jajo
2 żółtka
10 dag śmietany
sól
jajo do smarowania ciasta
Nadzienie:
40-50 dag pieczarek
mała cebula
2 łyżki tłuszczu
2 łyżki mąki
pół szklanki śmietany
żółtko
łyżka posiekanego koperku
sól
pieprz

PrzeznaczonÄ… na ciasto mÄ…kÄ™ przesiać na stolnicÄ™, posiekać z masÅ‚em, dodać jajo, żółtka, szczyptÄ™ soli i Å›mietanÄ™. Wszystkie skÅ‚adniki szybko i starannie poÅ‚Ä…czyć. Ciasto przykryć, pozostawić w chÅ‚odnym miejscu na 12 godz. Pieczarki opÅ‚ukać, oczyÅ›cić, przyciąć trzony, poszatkować, dodać obranÄ… i pokrajanÄ… w krążki cebulÄ™. TÅ‚uszcz rozgrzać na patelni, wÅ‚ożyć pieczarki i cebulÄ™, wlać 2-3 Å‚yżki wody, dusić 15 min. MÄ…kÄ™ rozmieszać z trzema Å‚yżkami zimnego wywaru, wlać do grzybów, zagotować, poÅ‚Ä…czyć ze Å›mietanÄ… i żółtkiem, doprawić solÄ… i pieprzem. Ogrzewać do zagÄ™szczenia, nie gotujÄ…c. Wymieszać z koperkiem. Ciasto rozwaÅ‚kować na grubość 0,5 cm, wykrawać krążki okrÄ…gÅ‚Ä… foremkÄ… lub szklanka. PoÅ‚owÄ™ iloÅ›ci krążków posmarować jajem na caÅ‚ej powierzchni. W pozostaÅ‚ych krążkach wyciąć Å›rodki mniejszÄ… foremkÄ… lub kieliszkiem do wina. Otrzymane obrÄ…czki naÅ‚ożyć na krążki, lekko przycisnąć, uÅ‚ożyć na blasze, ochÅ‚odzić, posmarować jajem i upiec w piekarniku o temperaturze 250°C. Osobno upiec wyciÄ™te krążki posmarowane jajem. GorÄ…cym nadzieniem wypeÅ‚nić paszteciki i przykryć je maÅ‚ymi krążkami. Z podanej porcji otrzymuje siÄ™ ok. 35 pasztecików. Podawać gorÄ…ce, uÅ‚ożone na półmisku, przybrane naciÄ… pietruszki, jako przekÄ…skÄ™ lub dodatek do czystych zup.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
paszteciki pycha
Nadesłał(a): aga g 2011-12-22 21:12:49


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności