Ciasto serowe:
10 dag mąki,
10 dag świeżego, odciśniętego twarogu, 10 dag masła (margaryny)
jajo do smarowania
sól
Nadzienie:
30 dag kiełbasy serdelowej
2-3 łyżki śmietany
łyżka musztardy
Mąkę przesiać, posiekać z tłuszczem, dodać przetarty przez sito twaróg i sól. Zagnieść szybko i pozostawić na 15 min. w chłodnym miejscu. Kiełbasę umyć, usunąć osłonkę, zemleć w maszynce, dodać śmietanę i musztardę; utrzeć na jednolitą masę. Ciasto wywałkować na grubość 0,75 cm, wyciąć krążki, posmarować jajem. Na środek każdego krążka nakładać łyżeczką nadzienie. Formować pierożki, dokładnie zlepiając. Ułożyć na blasze, posmarować jajem. Upiec w gorącym piekarniku na jasnozłoty kolor. Otrzymuje się 20-25 pasztecików.