<- Paszteciki z jajamiLista potraw z grupy: PrzekąskiPaszteciki z kapustą i grzybami ->

PDF Drukuj

Paszteciki z kapustą

Dodano: 2010-01-01 17:23:30
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1089 razy.



Ciasto półfrancuskie drożdżowe:
25 dag mąki
1,5 dag drożdży
2 żółtka
2 łyżki tłuszczu
pół szklanki mleka
10 dag masła (margaryny), pół jaja do smarowania ciasta
sól

Nadzienie :
1 kg kapusty cukrowej
2 dag grzybów suszonych
mała cebula
2 łyżki tłuszczu
2 jaja
sól
pieprz

Mąkę przesiać do miski, ogrzać. Z czterech łyżek mąki, drożdży i części mleka zrobić rozczyn gęstości śmietany. Po wyrośnięciu rozczyn wlać do mąki, dodać żółtka rozmieszane z pozostałym mlekiem oraz sól. Zagnieść ciasto i wyrabiać, aż odstanie od ręki, dodając pod koniec stopiony tłuszcz. Przykryć i pozostawić w cieple. Gdy ciasto zwiększy 2-krotnie swoją objętość, wyłożyć je na stolnicę, podsypać i oprószyć mąką oraz rozwałkować w formie koła. Posmarować równomiernie masłem lub uprzednio zmiękczoną margaryną i złożyć w kopertę jak ciasto francuskie. Następnie rozwałkować na prostokąt i złożyć na 3 części w książkę. Czynność tę powtarzać 4 razy bez przerwy. Ciasto wywałkować na grubość 1 cm, pokrajać w pasy długości 30-40 cm i szerokości 10-12 cm. Kapustę oczyścić ze zwiędłych liści, opłukać, poszatkować, dodać cebulę, uprzednio ugotowane i drobno pokrajane grzyby i tłuszcz, wlać 3-4 łyżki wywaru z grzybów, dusić do miękkości, odparować. Dodać sól, pieprz, ugotowane na twardo i posiekane jaja, wymieszać. Na przygotowanym cieście ułożyć wzdłuż nadzienie w kształcie wałeczka (2 cm od brzegu ciasta). Zawinąć, nieco spłaszczyć, krajać w skośne kawałki długości 5 cm. Ułożyć , na blasze, pozostawić do wyrośnięcia. Następnie posmarować rozmieszanym jajem i upiec w dobrze nagrzanym piekarniku. Gdy się zrumienią, ułożyć na półmisku w piramidę i podawać gorące. Z podanej ilości składników otrzymuje się ok. 40 pasztecików.




Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności