<- Paszteciki z seremLista potraw z grupy: PrzekąskiPaszteciki z szczupaka lub okonia ->

PDF Drukuj

Paszteciki z serem tylżyckim

Dodano: 2010-01-01 17:23:30
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1130 razy.



Ciasto krucho - drożdżowe:
20 dag mąki
12 dag margaryny
3 dag drożdży
4,5 łyżki mleka
pół łyżeczki cukru
sól
jajo do smarowania ciasta
tłuszcz do wysmarowania formy
Nadzienie:
10 dag utartego sera tylżyckiego (szwajcarskiego)

Mąkę przesiać, dodać tłuszcz, posiekać. Drożdże rozetrzeć z cukrem i mlekiem, dodać sól. Połączyć wszystkie składniki, szybko i dokładnie wyrobić. Rozwałkować na grubość 0,5 cm, krajać prostokąty o bokach 6X8 cm. Na środku prostokątów położyć utarty ser. Zwijać w rulony, kłaść na blasze wysmarowanej tłuszczem; gdy podrosną, posmarować jajem i upiec w dobrze nagrzanym piekarniku. Z podanej ilości składników otrzymuje się ok. 25 pasztecików.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności