<- Paszteciki z móżdżkiemLista potraw z grupy: PrzekąskiPaszteciki z naleśników z kiełbaskami ->

PDF Drukuj

Paszteciki z móżdżkiem

Dodano: 2010-01-01 17:23:30
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1103 razy.



Ciasto naleśnikowe:
Jajo
12 dag mąki
pół szklanki mleka
skórka ze słoniny
sól

Nadzienie:
25 dag móżdżku
łyżka margaryny
mała cebula
2 łyżki śmietany
łyżeczka octu
sól
pieprz
Panier:
4-5 łyżek ciasta naleśnikowego
tłuszcz do smażenia
3 łyżki tartej bułki

Przygotować ciasto naleśnikowe według przepisu Paszteciki z mięsem. Móżdżek opłukać, obrać z błony, włożyć do rondelka, zalać szklanką wody lekko zakwaszonej octem. Gotować 5 min. odcedzić, pokrajać w kostkę. Cebulę obrać, posiekać, usmażyć na jasnozłoty kolor, połączyć z móżdżkiem, dodać sól i pieprz do smaku oraz śmietanę; całość dokładnie wymieszać i chwilę smażyć. Na naleśnik ułożony na deseczce nałożyć nadzienie, zawinąć boki po 3-4 cm, złożyć na pół, aby powstała książeczka. Zanurzyć w cieście naleśnikowym, posypać tartą bułką. Zrumienić z obu stron na tłuszczu. Podawać do czystych zup, jako gorącą przekąskę lub jako danie podstawowe z ostrym sosem lub surówką.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności