<- Grzanki z nerką cielęcąLista potraw z grupy: PrzekąskiGrzanki z pieczarkami ->

PDF Drukuj

Grzanki z parówkami i chrzanem

Dodano: 2010-01-01 17:23:30
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 692 razy.



12 kromek bułki
6 parówek
2 łyżki tłuszczu do smażenia grzanek i wysmarowania formy
zielenina
Sos chrzanowy:
15 dag chrzanu
2,5 łyżki margaryny
1,5 łyżki mąki
szklanka wywaru (rosołu)
3-4 łyżki śmietany
żółtko
sól
cukier
kwasek cytrynowy (sok z cytryny)

Przyrządzić sos: chrzan opłukać, oskrobać, utrzeć na tarce. Z margaryny i mąki przyrządzić białą zasmażkę, dodać połowę utartego chrzanu, zasmażyć, rozprowadzić wywarem lub rosołem, zagotować, połączyć ze śmietaną i żółtkiem, włożyć resztę chrzanu i doprawić do smaku solą, cukrem i kwaskiem lub sokiem z cytryny. Sos powinien być gęsty. Bułkę okroić z wierzchniej skórki lub otrzeć na tarce, pokrajać na kromki grubości 1 cm, zrumienić szybko na rozgrzanym tłuszczu (nie wysuszyć); powinny być z wierzchu rumiane, chrupiące, wewnątrz miękkie. Można je obsmażyć na patelni lub wstawić do silnie nagrzanego piekarnika. Grzanki przyrządza się także bez tłuszczu, opiekając tak, jak toasty - na specjalnych elektrycznych lub gazowych maszynkach. Parówki odgrzać nie gotując, obrać z osłonki, pokrajać na pół w poprzek. Każdy kawałek podzielić wzdłuż na 2 części, ułożyć po 2 kawałki płaską stroną na grzance, z wierzchu grubo obłożyć gęstym sosem chrzanowym. Ułożyć na blasze posmarowanej tłuszczem, zapiec w gorącym piekarniku. Podawać gorące, przybrane zieleniną jako przekąskę. Zamiast sosu chrzanowego można przyrządzić sos musztardowy, zastępując chrzan musztardą w ilości 2-3 łyżki. Sos musztardowy powinien być również gęsty.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności