<- RAFFAELLO 2Lista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaRogal Świętomarciński ->

PDF Drukuj

Ricotta Fruitcake - Sernik z suszonymi owocami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3231 razy.


250g - masla
250g - cukru (b.drobnego - latwiej i krocej sie ubija)
8 - jajek
125g - orzechow laskowych (przypieczonych i posiekanych ale nie mielonych)
200g - mieszanych suszonych owocow [jesli nie mozna dostac gotowej mieszanki to sklad jest nastepujacy:
3 rodzaje rodzynek (czyli rodzynki, sultanki i koryntki), drobno siekane morele - wszystko mniejwiecej w rownych ilosciach + kandyzowana skorka cytrynowa i pomaranczowa. Taki jest podstawowy sklad mieszanki ale mozna tez dodac troche kandyzowanych wisni i ananasow]
250g - sera Ricotta - lub innego pelnotlustego, nie kwasnego i nie slonego bialego sera, najlepiej o dosc gestej i masnej konsystencji.
75g - maki otarta skorka z 2 pomaranczy i 3 cytryn
1. Bialka ubic na piane
2. Maslo utrzec z cukrem na gladka mase (najlepiej robotem bo szybko i bezbolesnie) Nastepnie dodawac sukcesywnie zoltka dalej ubijajac.
3. Dodac ser i wymieszac
4. Przelac mase z robota do duzej miski.
5. Czescia maki posypac owoce i wymieszac. Owoce + orzeszki + skorki wmieszac do masy.
6. Dodac piane i reszte maki i delikatnie wymieszac.
7. Wlac do posmarowanej formy okraglej tortowej - takiej zamykanej na sprezyne. Proporcje i czas pieczenia dostosowane do formy o wielkosci 23-24 cm x 5-6 cm
8. Piec w temperaturze 170 C przez 1 godzine
Po upieczeniu lekko ostudzic wyjac z formy i polac syropem rozmarynowym. W orginalnym przepisie podaje sie placek z syropem rozmarynowym. Niestety nie probowalam polewac go tym syropem wiec nie moge powiedziec jak to smakuje - napewno "inaczej" bo kombinacja smakow jest nietypowa i chyba prwie nie stosowna w polskiej kuchni. Jedno co moge potwierdzic ze placek jest bardzo dobry bez syropu i latwy, szybki do zrobienia jak sie ma gotowe skladniki i robot.

Syrop Rozmarynowy
125g - cukru
125ml - wody
2 galazki - swiezego(koniecznie) rozmarynu (galazki o wielkosci 6-7 cm)
Rozpuscic cukier w wodzie i gotowac az plyn zredukuje sie do polowy. Wrzucic galazki do syropu, przykryc i zdjac z ognia. Zostawic na min 15 min do naciagniecia - wyjac galazki. Wystudzony placek gesto ponakluwac widelcem i wylac na niego syrop. Podawac odrazu - nie czekac az zastygnie czy stwardnieje.
Smacznego i milych experymentow!
From: pestka@vossnet.co.uk

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności