<- LOSOS MARYNOWANY (FU-FU)Lista potraw z grupy: PrzekąskiMAJONEZ OSZCZĘDNY ->

PDF Drukuj

MAJONEZ

Dodano: 2010-01-01 17:23:30
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1197 razy.



3 żółtka,
2 szklanki oleju rafinowanego,
2 łyżeczki soku cytrynowego,
sól,
cukier,
ewentualnie musztarda

Do okrągłej porcelanowej salaterki wbić żółtka, rozetrzeć je trzepaczką, posolić, dodać musztardę, wlewać powoli i stopniowo oliwę (cienkim strumyczkiem), nie przestając ucierać; skrapiać od czasu do czasu sokiem z cytryny zmieszanym z łyżeczką wody, aby utworzyła się gładka emulsja. Do smaku dodać szczyptę cukru. Majonez ma zastosowanie do sporządzania zimnych sosów do powlekania sałatek i innych przekąsek.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności