<- Hamburgery-inaczejLista potraw z grupy: PrzekąskiJaja nadziewane grzybami ->

PDF Drukuj

JAJA HERBACIANE

Dodano: 2010-01-01 17:23:30
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 627 razy.



Kuchnia chińska
8 jaj
3 szklanki wody
1 łyżka sosu sojowego
1 anyż gwiazdkowaty, 1/2 łyżeczki anyżu lub włoskiego kopru
2 łyżeczki soli
2 łyżki zielonej lub czarnej herbaty

Jaja ugotować na twardo, wystudzić w zimnej wodzie. Lekko uderzać skorupki nożem tak, aby całe jajo pokryło się delikatną siecią pęknięć, włożyć do rondla. Dodać pozostałe składniki, zamieszać, doprowadzić do zagotowania na dużym ogniu, zmniejszyć płomień, gotować na bardzo małym ogniu 2-3 godz., w razie potrzeby dolewać wody, jaja muszą być pokryte płynem. Zestawić z ognia, pozostawić jaja w płynie przynajmniej przez 8 godz. Krótko przed podaniem jaja obrać ze skorupek, pokrajać wzdłuż na połówki lub ćwiartki. Podawać na przystawkę same, skropione sosem sojowym lub z zimnymi mięsami.
Proporcje: na 8-16 porcji


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności