<- Karp z wody z masłemLista potraw z grupy: Ryby+owoce morzaKarp, leszcz lub lin w szarym sosie ->

PDF Drukuj

KARP, LESZCZ LUB LIN DUSZONY Z PIECZARKAMI

Dodano: 2010-01-01 17:27:47
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1231 razy.



1 ryba (po oczyszczeniu - 60 dag)
10 dag cebuli
pieprz
20 dag pieczarek,
1/2 szklanki mleka
sól
3 łyżki umytej, posiekanej naci pietruszki

RybÄ™ umyć. Lina sparzyć wrzÄ…cÄ… wodÄ…, oczyÅ›cić z Å‚usek, sprawić, odkrajać gÅ‚owÄ™ razem ze skrzelami, pÅ‚etwy i ogon. OczyszczonÄ… tuszkÄ™ umyć, osuszyć, skrajać filety, usuwajÄ…c w miarÄ™ możliwoÅ›ci krÄ™gosÅ‚up. Filety pokrajać w poprzek na porcje, posolić. CebulÄ™ obrać, opÅ‚ukać, pokrajać w kostkÄ™. Porcje ryby uÅ‚ożyć w rondlu, przesypujÄ…c cebulÄ… i oprószajÄ…c pieprzem. Podlać kilkoma Å‚yżkami wrzÄ…cej wody, rosoÅ‚u lub wywaru z warzyw i dusić na maÅ‚ym ogniu pod przykryciem przez ok. 30 min. .Pieczarki umyć, oczyÅ›cić, pokrajać w kostkÄ™, wsypać do wrzÄ…cej wody, zagotować i od razu odcedzić, osolić. Odcedzone pieczarki dodać do duszÄ…cej siÄ™ ryby, podlewajÄ…c gorÄ…cym mlekiem. Dusić pod przykryciem jeszcze przez 10-15 min. GotowÄ… potrawÄ™ wyÅ‚ożyć na półmisek, posypać pietruszkÄ…. ObÅ‚ożyć ziemniakami purée (1-11/2 Å‚yżki na porcjÄ™). Podawać z dodatkiem fasolki szparagowej lub zielonego groszku.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności