<- Sałatka z gotowanych jarzynLista potraw z grupy: Sałatki i surówkiSałatka z gotowanych ogórków ->

PDF Drukuj

Sałatka z gotowanych ogórków

Dodano: 2010-01-01 17:31:10
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1151 razy.



Kuchnia indyjska
2 średnie świeże ogórki, obrane, pokrajane w grube plastry
1/2 szklanki wody
1 mała cebula drobno posiekana
1 drobno posiekany ząbek czosnku
1 świeża papryka drobno posiekana (dowolnie);
1/4 łyżeczki imbiru (dowolnie) szczypta chlli
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy lub oleju jadalnego
2 łyżki soku z cytryny lub 1 łyżeczka octu
(6 proc) z 1 łyżkę wody.

1. Ogórki gotować w wodzie około 10 min., aż będą miękkie, osączyć.
2. Cebulę, czosnek, paprykę i ugotowany ogórek posiekać na jednolitą masę.
3. Włożyć posiekane jarzyny do miseczki, dodać imbir, chlli, sól, oliwę, sok z cytryny lub ocet z wodą. Wszystko dokładnie wymieszać.
4. Wstawić pod przykryciem do lodówki na 2 godz.
5. Ochłodzić i podawać z indyjskimi lub pakistańskimi potrawami mięsnymi lub do pieczystego.
Proporcje dla 2-3 osób


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności