Kuchnia koreańska
6 świeżych ogórków
2 łyżki soli
2 dymki lub mała cebulka grubo posiekana
1 roztarty ząbek czosnku
1/8 łyżeczki przyprawy chlli
1/8 łyżeczki imbiru w proszku
1 łyżeczka cukru
2/3 szklanki przegotowanej w
1. Nieobrane ogórki przepołowić, pokrajać w 2 cm kawałki, posypać łyżką soli, odstawić na 10 min:
2. Ogórki przelać zimną wodą, osączyć.
3. Dymkę, czosnek, chlli, imbir, sól cukier dokładnie wymieszać, dodać ogórki, zamieszać kilka razy.
4. Przełożyć do słoików )twist), wlać wodę, lekko zamieszać, zakręcić, pozostawić w ciepłym miejscu na 48 godz.
5. Podawać ochłodzone.
Uwaga: Ogórki kwaszą się kilka dni przy niskiej temperaturze oraz wydzielają
specyficzny zapach, lepiej trzymać je z dala od innych produktów żywnościowych.