<- Babka majonezowaLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaBabka marmurkowa 2 ->

PDF Drukuj

Babka marmurkowa 1

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 7050 razy.


20 dag (1 szklanka) mąki pszennej,
20 dag (niepełna szklanka) mąki ziemniaczanej,
20 dag margaryny,
30 dag (1 1/2 szklanki) cukru,
4 jaja,
3/4 szklanki mleka lub śmietany,
cukier waniliowy lub esencja zapachowa,
1 łyżka kakao,
tłuszcz i tarta bułka do formy

Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać żółtka, mąkę (obydwa gatunki) przesianą z proszkiem do pieczenia i ucierać do uzyskania puszystej masy. Masę połączyć z mlekiem Ubić sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. 2/3 ciasta wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Resztę ciasta wymieszać z kakao i wylać na wierzch jasnego ciasta. Piec około 45 min w umiarkowanie gorącym piekarniku. Posypać cukrem pudrem lub polukrować.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
45 min w temp. 180*C to trochę za krótko, w średniej tortownicy ciasto wyrosło bardzo ładnie, ale na samej górze było jeszcze nie dopieczone. Proponuję piec 60-75 min
Nadesłał(a): Wilk_pl <zbyszek-n@o2.pl> 2005-11-12 19:11:57

...no i niestety zrobił sie zakalec :( Nie mniej jednak w smaku ciasto SUPER! Będę musiał uważać następnym razem, zeby za wcześnie nie wyjmować ;-)
Nadesłał(a): Wilk_pl <zbyszek-n@o2.pl> 2005-11-14 14:11:58

a ile proszku do pieczenia?
Nadesłał(a): 2006-04-15 14:04:35


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności