<- SOS CHRZANOWY NA RÓŹOWOLista potraw z grupy: SosySos chrzanowy wykwintny ->

PDF Drukuj

Sos chrzanowy na zasmażce ze śmietaną

Dodano: 2010-01-01 17:34:06
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 676 razy.



6 dkg chrzanu cukrowego
20 dkg śmietany
kwasek cytrynowy
sól
4 dkg masła
cukier
4 dkg mąki
ocet
1/2 szklanki rosołu (lub wody)
(I-2 żółtka)

Chrzan utrzeć, skropić roztworem kwasu cytrynowego. Stopić masło, dodać mąkę, chwilę podsmażyć, nie rumieniąc zasmażki. Zasmażkę rozprowadzić śmietaną, mieszając zagotować, jeżeli za gęsta, rozrzedzić mocnym rosołem (lub gorącą wodą), dodać chrzan do smaku, sos zagotować mieszając go. Sos przyprawić solą, octem i cukrem do smaku. Przed wydaniem można go wymieszać z żółtkami. Podawać do sztuki mięsa, ozora, ryby gotowanej lub saut, jaj gotowanych, potraw jarskich, zwłaszcza z ziemniaków, i używać do zapiekania mięsa gotowanego i ryb.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności