<- Sos majonezowyLista potraw z grupy: SosySOS MAJONEZOWY ->

PDF Drukuj

Sos majonezowy

Dodano: 2010-01-01 17:34:06
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1263 razy.



2 żółtka
zimna woda
25 dkg świeżego oleju oczyszczonego
cukier
sól
ocet lub sok z cytryny

Oddzielić żółtka od białek, włożyć do miski. Ucierać wałkiem w jedną stronę, dodać parę kropli cytryny lub octu i ciągle, ucierając powoli i ostrożnie, wkrapiać olej. Gdy sos zanadto gęstnieje, rozrzedzić nieco octem i łyżką zimnej wody, później wlewać olej cienkim strumieniem ciągle ucierając, dopóki nie wyjdzie cała ilość oleju, na końcu dodać cukier i sól do smaku: Gęstym majonezem okładać zakąski albo rozrzedzić go oraz podawać jako sos.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności