<- Kruchy placek z rabarbaremLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaKruchy przekładaniec z dżemem ->

PDF Drukuj

Kruchy placek ze śliwkami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 10439 razy.


40 dag (2 szklanki) mąki,
20 dag margaryny,
10 dag (5 łyżek) cukru,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany lub kwaśnego mleka,
1 opakowanie cukru waniliowego lub esencja zapachowa,
1 1/2 kg śliwek,
cukier puder do posypania

Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z cukrem, tłuszczem, żółtkami. Szybko zagnieść ciasto i włożyć je do lodówki. W tym czasie umyć śliwki, osuszyć je ściereczką i wypestkować. Ciasto rozwałkować, przenieść na blachę, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Na cieście ułożyć śliwki (skórką do ciasta), lekko wgniatając. Piec w gorącym piekarniku około 20 min. Kiedy ciasto zacznie się rumienić, wyjąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Wychodzi dobre, kruche jest naprawdę smaczne..Można pod koniec pieczenia śliweczki polać słodzoną śmietanką..i tak jeszcze zapiec. PYCHA..
Nadesłał(a): Lenka 2006-10-14 08:10:03


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności