<- Kule śniegowe z ciasta ptysiowegoLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaKWADRACIKI BISZKOPTOWE Z BAKALIAMI ->

PDF Drukuj

Kulebiak drożdżowy z kapustą i grzybami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2602 razy.


ciasto:
35 dag mąki (niepełne 2 szklanki),
1/2 szklanki mleka,
3 dag drożdży,
5 dag tłuszczu,
1 jajo,
tłuszcz do formy;

nadzienie:
75 dag kapusty białej,
2 dag grzybów suszonych lub 10-15 dag pieczarek,
5 dag (2łyżki) smalcu,
1 średniej wielkości cebula,
sól,
pieprz do smaku

Kapustę pokroić i udusić .w małej ilości wody. Grzyby umyć, ugotować i drobno posiekać Cebulę podsmażyć na smalcu. Wszystko połączyć, doprawić solą i pieprzem. Drożdże rozetrzeć z mlekiem i łyżką mąki. Pozostawić do wyrośnięcia. Dodać jajo i resztę mąki, wyrabiać ciasto. Dodać roztopiony ciepły tłuszcz i wyrabiać dalej, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozciągnąć rękami na prostokątny płat. Powierzchnię wyrównać wałkiem. Wzdłuż dłuższego boku prostokąta ułożyć nadzienie, zwinąć i zlepić brzegi ciasta białkiem lub wodą. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze i pozostawić do wyrośnięcia. Posmarować jajem, w kilku miejscach głęboko nakłuć widelcem. Upiec na złoty kolor w średnio gorącym piekarniku. Podawać na gorąco pokrojony w poprzek na grube kawałki i polany sosem.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności