<- Babka MateczkiLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaBabka migdałowa ->

PDF Drukuj

Babka mateczki

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3885 razy.


20 dag (1 szklanka) mąki pszennej,
10 dag (5 łyżek) mąki ziemniaczanej,
25 dag margaryny,
4-5 jaj,
25 dag (1 szklanka) cukru,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
cukier waniliowy,
starta skórka z cytryny,
rodzynki,
tłuszcz i tarta bułka do formy

Jaja ubić z cukrem. Dodać mąkę (oba gatunki przesiane i wymieszane ze sobą i z proszkiem do pieczenia). Ubijać dalej. Zagotować margarynę i gorącą wlewać do ciasta, stale ubijając. Ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec około 45 min w umiarkowanie gorącym piekarniku. Posypać cukrem pudrem lub polukrować.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności