<- ZAPRAWA CEBULOWA DO SURÓWEK I SAŁATEKLista potraw z grupy: SosyZAPRAWA FRANCUSKA DO SAŁATEK LUB SURÓWEK ->

PDF Drukuj

ZAPRAWA CZOSNKOWA DO SAŁATEK LUB SURÓWEK

Dodano: 2010-01-01 17:34:06
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1242 razy.



3 ząbki czosnku
2 łyżki soku cytrynowego lub octu owocowego
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka oliwy lub oleju
2 łyżki umytej, drobno posiekanej naci pietruszki
sól
pieprz
woda

Czosnek obrać, opłukać, drobno posiekać, rozetrzeć na masę z solą. Ucierać w miseczce, dodając musztardę, sok cytrynowy, oliwę i posiekaną pietruszkę. Ucierając dodać 2 łyżki chłodnej, przegotowanej wody. Przyprawić pieprzem do smaku. Wykorzystywać do zaprawiania surówek z zielonej sałaty, świeżych ogórków oraz do sałatki z gotowanych ziemniaków. Można przechowywać w lodówce 2 - 3 dni.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności