<- Lukier rumowy ucieranyLista potraw z grupy: Dodatki do ciastLukier z białka ->

PDF Drukuj

Lukier z białek do dekoracji pierników i mazurków

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2557 razy.


2 białka,
25 dag (1 1/4 szklanki) cukru pudru,
1 łyżeczka octu 6% lub soku cytrynowego,
1 dag (1 łyżeczka) mąki ziemniaczanej,
barwnik naturalny (np. z marchwi lub owoców)

Cukier przesiać do miski, dodać białka, ucierać na pulchną, gładką masę. Dodać ocet lub sok cytrynowy i mąkę ziemniaczaną oraz barwnik. Wyciskać lukier przez tubkę z papieru pergaminowego lub worek foliowy. Ozdabiać nim mazurki lub pierniczki na choinkę.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności