<- WIEPRZOWINA NA OSTROLista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaWieprzowina na ostro ->

PDF Drukuj

Wieprzowina na ostro

Dodano: 2010-01-01 17:37:35
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 694 razy.



Kuchnia chińska
1/2 kg schabu bez kości pokrajanego wzdłuż na 3 cm paski

Marynata :
1 łyżeczka posiekanego korzenia imbiru lub1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1 mała cebula pokrajana w piórka
1 roztarty ząbek czosnku
2 łyżki sosu sojowego lub 1 łyżka przyprawy maggi i 2 łyżki wody
2 łyżki wódki wyborowej lub wody
1/4 łyżeczki soli

Sos:
1/2 łyżki miodu lub cukru
1/2 łyżki sosu sojowego lub 1/2 łyżeczki maggi i łyżeczka wody
1/2 łyżki wódki wyborowej (dowolnie)
1/2 łyżki oleju jadalnego

1. Dokładnie połączyć składniki marynaty, wymieszać z mięsem, pozostawić w chłodnym miejscu na noc.
2. Osączony z marynaty schab ułożyć na brytfannie, podlać 2-3 łyżkami wody, piec w średnio nagrzanym piekarniku (190 C) przez 20 min.
3. Wymieszać składniki sosu.
4. Odlać sos wytworzony podczas pieczenia.
5. Mięso polać uprzednio przygotowanym sosem i piec jeszcze przez 15 min.
6. Mięso pokrajać w cienkie ukośne plasterki, wyłożyć na gorący półmisek.
7. Podawać na gorąco lub na zimno ze smażonym ryżem CHOW-FAN z ogórkiem konserwowym, z ostrym sosem sojowym lub musztardowo-sojowym i bułeczkami na parze MAN-TOU Proporcje dla 4 osób


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności