Kuchnia z szybkowaru
80 dag schabu
1 pęczek włoszczyzny bez kapusty
1 łyżka mąki
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka powideł śliwkowych
0,5 kieliszka wytrawnego wina
4 dag tłuszczu
2 dag masła
2 goździki
sól i cukier do smaku
Schab pozbawić kości, posolić, włożyć do szybkowaru, wlać 2 szklanki wody. Włożyć oczyszczoną włoszczyznę, zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut. Po tym czasie szybkowar otworzyć, wylać wywar, a na to miejsce włożyć tłuszcz i obrumienić na nim schab dookoła. Obsypać teraz schab grubo tartą bułką, włożyć masło, powidła, cukier, sól i goździki, wlać na powrót wywar. Zamknąć ponownie szybkowar i ogrzewać 10 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Na koniec zagęścić sos mąką, wlać wino i zagotować.