Kuchnia chińska
6 chińskich czarnych suszonych grzybów lub 6 pieczarek
10 dag schabu
1 cebula dymka
móżdżek po chińsku
1 lekko roztrzepane jajo
mąka ziemniaczana
1/4 szklanki oleju
2 łyżki oleju
1 ząbek czosnku pokrojony w piórka
1 łyżka czystej wódki
1 łyżeczka oleju sezamowego (dowolnie)
1/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozprowadzonej 2 łyżkami wody
Przyprawy:
2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki oleju sezamowego lub sojowego
szczypta pieprzu
Sos: 1/2 szklanki wywaru l lub rosołu z kury
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
Suszone grzyby wypłukać, zalać 1/2 szklanki ciepłej wody, odstawić na 20 min. Odcisnąć wodę, pokrajać w paski szerokości 1/2 cm. Wodę, w której moczono grzyby odstawić. Pieczarki oczyścić, trzonki zrównać z kapeluszami, kapelusze pokrajać w plasterki, a trzonki w paski. Mięso pokrajać w paski o szerokości 1/4 cm, wymieszać z przyprawami, odstawić. Cebulę dymkę drobno posiekać. Składniki sosu wymieszać z wodą, w której moczono grzyby lub z sześcioma łyżkami wody, kiedy stosujemy pieczarki. Przed smażeniem móżdżek osączyć, rozłożyć na ściereczce do obsuszenia. Podzielić na duże kawałki. Móżdżek zanurzyć w jajku, obtoczyę w mące ziemniaczanej. Patelnię podgrzać na dużym ogniu, wlać 1/4 szklanki oleju, mocno rozgrzać, zmniejszyć płomień, kłaść kawałki móżdżku na gorący olej, smażyć do zrumienienia z obu stron na średnim ogniu, przełożyć na gorący półmisek. Płomień zwiększyć do dużego, wlać 2 łyżki oleju do tej samej patelni, włożyć czosnek, mieszając smażyć 5 sek, włożyć mięso, mieszając smażyć 45 sek, wybrać łyżką cedzakową, odstawić; wsypać grzyby lub pieczarki (w razie potrzeby dolać 2 łyżkę oleju), grzyby smażyć 15 sek, pieczarki 45 sek ciągle mieszając. Włożyć mięso, zamieszać 2 - 3 razy, trzymając na dużym ogniu, wlać wódkę, zamieszać. Wlać sos, mieszając doprowadzić do zagotowania. Włożyć móżdżek, dusić do wyparowania połowy płynu. Składniki przesunąć na bok patelni, wlać mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną wodą, mieszając gotować do zgęstnienia, zestawić z ognia, lekko wymieszać z pozostałymi składnikami na patelni. Przełożyć na półmisek, posypać cebulą dymką. Podawać na gorąco. Proporcje: dla 6 osób, kiedy podajemy inne potrawy