Kuchnia chińska
25 dag zmielonej wieprzowiny
2 pszenne śniadaniowe bułeczki
1 jajo
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozprowadzonej 2 łyżkami wody
1 1/2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka bardzo drobno posiekanej cebuli dymki
2 posiekane plasterki imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
szczypta "pięciu przypraw" zmielonego ziela angielskiego lub roztarty ząbek czosnku
4 szklanki oleju do smażenia
Z bułeczek odkroić skórkę, następnie namoczyć je, starannie odcisnąć wodę. Mięso włożyć do miski, wbić jajo, dodać mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną wodą, sos sojowy, sól, cebulę, imbir, "pięć przypraw" lub substytut, mieszać w jedną stronę aż powstanie jednolita lepka masa. Włożyć odciśniętą bułkę, dokładnie wy mieszać. Olej wlać do płaskiego, szerokiego garnka, rozgrzać na średnim ogniu, sprawdzić temperaturę. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, kłaść w gorący olej, smażyć na ciemnozłoty kolor, wybrać łyżką cedzakową, osączyć. Podawać na gorąco lub ciepło z musztardą lub keczupem.
Proporcje: dla 4-6 osób - na przekąskę