<- BITKI CIELĘCE LUB Z JAGNIĘCIA DUSZONELista potraw z grupy: Mięso: WołowinaBitki dominikańskie ->

PDF Drukuj

BITKI CIELĘCE W PAPILOTACH

Dodano: 2010-01-01 17:40:16
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1323 razy.



60 dag cielęciny bez kości
tymianek
gałka muszkatołowa
pieprz
sól
20 dag pieczarek
2 łyżki soku cytrynowego
20 dag cebuli
2 łyżki umytego, drobno posiekanego szczypiorku

Pieczarki umyć, oczyÅ›cić, drobno posiekać skrapiajÄ…c sokiem cytrynowym. CebulÄ™ obrać, opÅ‚ukać, pokrajać, posolić, wÅ‚ożyć do rondelka razem z pieczarkami i wymieszać. Udusić do miÄ™kkoÅ›ci na maÅ‚ym ogniu, w miarÄ™ potrzeby skrapiajÄ…c wodÄ…. Przyprawić solÄ… i pieprzem, wymieszać ze szczypiorkiem, ostudzić, zmiksować. MiÄ™so oczyÅ›cić z bÅ‚on i Å›ciÄ™gien, umyć, osuszyć, pokrajać w plastry. Zbić tÅ‚uczkiem, uformować owalne bitki. Oprószyć je solÄ… wymieszanÄ… z rozkruszonym tymiankiem, utartÄ… gaÅ‚kÄ… muszkatoÅ‚owÄ… i pieprzem. Przygotować kawaÅ‚ki folii aluminiowej, na każdym uÅ‚ożyć po jednej bitce. Na powierzchni bitek rozsmarować równomiernie purée z pieczarek. KażdÄ… bitkÄ™ owinąć starannie foliÄ…. UÅ‚ożyć w brytfannie, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 30 min. Bitki razem z foliÄ… uÅ‚ożyć na półmisku i od razu podawać z dodatkiem pieczonych ziemniaków (1-2 na porcjÄ™) i surówek.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności